• darkblurbg
  Welkom bij Praktijk de Kloet
  Praktijk voor podoposturale therapie
 • darkblurbg

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, of bent u niet zeker over het antwoord? Neem dan contact met mij op, dan kijk ik wat ik voor u kan betekenen.

Wat zijn de regels voor werkschoenen en de CE-certificering?

U vind dit in het document regels voor zolen en veiligheidsschoenen.

Wat is de gebruiksaanwijzing voor de zolen?

U vind dit in het document informatie over zolen.

Worden mijn zolen vergoed door de verzekering?

 • Om voor vergoeding door uw zorgverzekering in aanmerking te komen moet u altijd aanvullend verzekerd zijn. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt. Dit kunt u per mail doen, dat gaat snel en geeft zekerheid.
 • U kunt op de site van onze beroepsvereniging zien welke vergoedingen er zijn bij verschillende zorgverzekeraars loop.nl onder het kopje wordt mijn behandeling vergoed?
 • De zorgverzekeraar vergoed alleen als de therapeut aan alle eisen voldoet die de zorgverzekeraar stelt.
 • De therapeut moet de vereiste diploma’s bezitten. Ik ben fysiotherapeut (HBO en BIG geregistreerd) gediplomeerd podoposturaal therapeut en registerpodoloog B.
 • De therapeut moet bij- en na-scholing volgen, dat wordt geregistreerd door KABIZ.
 • De therapeut moet ingeschreven staan bij een algemeen register voor zorgverleners en de juiste AGB code hebben. Deze staat op de rekening.
 • De therapeut moet lid zijn van een beroepsvereniging die erkent is door de zorgverzekeraars, voor ons is dat Stichting LOOP. Het lidnummer staat op de rekening.
 • De therapeut moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijfnummer staat op de rekening.
 • De therapeut moet voldoen aan de Wet Bescherming Registratie Persoonsgegevens.

Wat zijn de algemene voorwaarden?

praktijkdekloet hanteert de volgende algemene voorwaarden.

Mijn kind heeft platvoeten of loopt niet goed. Kunnen zolen helpen?

Kinderen hebben van nature veel vet onder de voeten om de voeten te beschermen, daardoor lijken ze platter dan ze zijn. De voeten ontwikkelen zich door intensief gebruik.

Als uw kind niet graag loopt, vaak valt, struikelt over de eigen voeten of een voet heeft die anders staat dan de andere, dan is het raadzaam om advies te vragen. Er wordt dan een afdruk en scan gemaakt en de ontwikkeling van de voeten van uw kind wordt gevolgd. Soms is een kleine aanpassing in de schoen al genoeg om de voetjes te corrigeren.

Als uw kind 6 jaar is dan loopt het veel op schoenen en dat is ook de leeftijd dat het zenuwstelsel voldoende ontwikkeld is om de voeten intensiever te corrigeren of te stimuleren eventueel door het dragen van zolen.

Het is altijd goed om ook veel op blote voeten te lopen thuis, op het gras, op zand en op grind, dat is de beste voetengymnastiek die er is.

Wat moet ik meenemen bij het eerste bezoek?

Neem bij het eerste bezoek uw ID kaart mee. Neem daarnaast ook  die paar schoenen mee, die u gebruikt bij Werken, Winkelen en Wandelen (de drie W’s). Dit mogen ook dezelfde schoenen zijn. Als u al zolen heeft neem deze dan ook mee.

Ik heb last van spierpijn sinds ik op zolen loop. Is dit wel goed?

U kunt spierpijn krijgen als u net op nieuwe of gewijzigde zolen loopt. Het lichaam moet wennen aan de zolen die u stimuleren om een andere houding aan te nemen. Als de spierreacties heftig zijn kunt u beginnen met de zolen halve dagen te dragen en langzaam het aantal uren dat u de zolen draagt uit te breiden.  Als de klachten niet verminderen of zelfs erger worden, draag dan de zolen een paar dagen niet en kijk of de klachten af nemen. Is dat het geval, dan weet u dat de klachten te maken hebben met de zolen. Neem dan contact met mij op.

Ik heb pijn op of onder mijn voeten sinds ik op zolen loop. Hoe komt dit?

Als de zolen te strak in de schoenen zitten kunt u drukplekken op of onder de voeten krijgen. Uw voeten gaan dan zeer doen. Draag ruimere schoenen of vraag mij om advies.

Ik ben niet tevreden over mijn zolen. Kunnen ze aangepast worden?

Heeft u klachten over de zolen? Neem dan binnen 4 weken contact op, dan pas ik de zolen gratis aan. Dit valt onder de garantie.

Mijn zolen zijn nat. Mag ik ze op de verwarming leggen?

Leg natte zolen nooit op een verwarming! Hierdoor gaat het materiaal scheuren. Laat ze langzaam drogen en smeer ze af en toe in met ledervet zodat ze soepel blijven.

Ik heb erg last van zweetvoeten. Wat kan ik hier tegen doen?

De oorzaken van zweetvoeten verschillen. Voor sommige oorzaken van zweetvoeten zijn er middelen om de stank weg te nemen of het zweten te verminderen. Neem contact met mij op voor advies.

Mijn zolen stinken erg. Wat kan ik daaraan doen?

U kunt een katoenen enkelkousje om de zolen heen doen met elastiek aan de onderkant. De zolen altijd uit de schoenen halen, zodat ze kunnen luchten. De zolen schoonmaken met water en azijn.

De zolen passen niet goed in mijn schoenen. Mag ik ze zelf passend maken?

Als u de zolen komt ophalen neem dan uw schoenen mee waarin u ze gaat dragen. De zolen worden dan passend gemaakt. Knip nooit zelf aan de zolen! Als u ze tekort afknipt zal de zoolrand pijn gaan doen aan uw tenen.

Zijn mijn schoenen geschikt voor het dragen van zolen?

Met behulp van onderstaande lijst kunt u controleren of uw schoenen geschikt zijn voor het dragen van zolen:

 • De binnenzool van de schoen dient absoluut vlak te zijn, meestal kan een inlegzool eruit gehaald worden.
 • De hielversteviging (contrefort) dient voldoende stevig te zijn. Deze zorgt er namelijk voor dat de hiel recht in de schoen staat.
 • De optimale hakhoogte is meestal 1 tot 3,5 cm. De hak moet breed zijn. Zorg dat deze regelmatig recht gemaakt wordt door de schoenmaker.
 • In het midden van de schoen moet een cambreur (gelengveer) zijn aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de schoen niet kan doorzakken. Een sleehak voorkomt dit ook.
 • Voor zijwaartse stabiliteit is het belangrijk dat je de schoen niet in een wokkel kunt draaien.
 • De voorzijde van de schoen moet goed kunnen afwikkelen en soepel zijn.
 • Voor de lengte van de schoen moet er ongeveer een duimdikte overmaat zijn.
 • Let ook op de breedtemaat van de schoen, in een goede schoenwinkel wordt naast de voetlengte ook de voetbreedte opgemeten.

Wat is het verschil tussen reflexzolen en steunzolen?

Reflexzolen zijn dunne zolen met daarop vaak kurk elementen van 1 tot maximaal 3 mm dik. Deze zolen beïnvloeden de houding door verandering van spierspanning. Dit doen ze door in te werken op de vele receptoren in de voeten. Daarom noemen we dit reflexzolen. Steunzolen geven ondersteuning aan de voeten. Steunzolen zijn dikker dan reflexzolen en corrigeren de voeten op mechanische wijze. Staat bijvoorbeeld het hielbeen scheef dan wordt er een wig geplaatst om het hielbeen recht te zetten.

Bent u aangesloten bij een beroepsgroep?

Stichting LOOP

Stichting LOOP betekend Landelijk Overkoepelend Orgaan voor Podologie. Zij is een professionele  beroepsvereniging die onze belangen vertegenwoordigt naar de overheid, zorgverzekeringen en andere instanties. Zij waarborgt de kwaliteit van de beroeps beoefenaars. De titel podoposturaal therapeut en registerpodoloog zijn aan deze beroepsvereniging gebonden. Deze stichting behandeld ook de klachten tussen patiënt en behandelaar via de klachtencommissie. Op de site van stichting LOOP kunt u veel informatie vinden ook met betrekking tot vergoedingen van verzekeringen. www.loop.nl

Omni Podo Genootschap

Omni Podo Genootschap is de belangenvereniging voor podoposturaal therapeuten die tevens samenwerkt  met het IFPB, een internationale vereniging voor Podoposturaal therapeuten. Deze verenigingen verzorgen bij en nascholingen voor poodoposturaal therapeuten en doen wetenschappelijk onderzoek naar de werking van proproceptieve zolen of reflexzolen. In 2013 is het Omni Podo Genootschap samengevoegd met stichting Loop.

Hoe is het met de privacy en klachten geregeld?

Privacy verklaring

U mag verwachten dat praktijkdekloet vertrouwelijk omgaat met uw persoonsgegevens in overeenstemming met de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Meer informatie vind u in de privacy verklaring.

Klachtenregeling

Praktijkdekloet voldoet aan de wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg of Wkkgz.

Als U en praktijkdekloet samen niet tot een overeenstemming kunnen komen over een klacht van u, dan kunt u zich richten tot de beroepsorganisatie info@loop.nl, indien nodig zal solopartners ons daarbij helpen.

Meer informatie vind u in het klachtenreglement van stichting LOOP.